Woonvoorzieningen
Wat zijn woonvoorzieningen?
U wilt in uw woning blijven wonen, maar door ziekte of een beperking is dit lastig. Een woonvoorziening maakt het makkelijker om uw huis te bereiken, binnen te komen en te gebruiken.
Sommige voorzieningen regelt u zelf of u vraagt buren, kennissen, familie of vrienden u te ondersteunen. Voor andere voorzieningen kan het zijn dat u bij de gemeente terecht kunt. Dit wordt geregeld via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Huurt u de woning? Dan vraagt u eerst naar de mogelijkheden bij uw verhuurder.
Hoe regel ik een woonvoorziening?
- Stap 1 - aanpassingen die u zelf regelt
-
Sommige aanpassingen regelt en betaalt u zelf, omdat ze niet speciaal zijn bedoeld voor mensen met een beperking. Bijvoorbeeld:
- het plaatsen van een douchezitje
- 1-hendel mengkraan
- het verwijderen van drempels binnenshuis
- wandbeugels
- verhoogd of verlaagd toilet
- een (tweede) trapleuning
Veel hulpmiddelen kunt u ook tijdelijk gratis lenen via uw zorgverzekering of kunt u zelf kopen. Dan heeft u de Wmo niet nodig.
- Stap 2 – ondersteuning zoeken bij mensen die u kent
-
Kijk wat de mensen om u heen kunnen betekenen. Denk aan uw familie, vrienden, buren of kennissen.
Bespreek uw situatie en bekijk samen welke kleine aanpassingen zij kunnen helpen realiseren. Misschien kunnen vrienden of familieleden ondersteunen bij het verplaatsen van meubels, het aanbrengen van antislipmatten of het installeren van simpele hulpmiddelen.
- Stap 3 – aanpassingen die de gemeente regelt
-
Kunt u door ziekte of een beperking een noodzakelijke woningaanpassing niet zelf regelen en niemand in uw omgeving kan u ondersteunen? Dan kan de gemeente u ondersteunen. Dit wordt geregeld via de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo).
Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een woningaanpassing? Neem dan contact op via onderstaand formulier
Eigen bijdrage
U betaalt een eigen bijdrage van € 20,60 per maand als u ondersteuning van de gemeente krijgt. Het CAK brengt dit bedrag in rekening. Zie voor meer informatie eigen bijdrage.
Contact
Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact op met de gemeente via:
(0229) 85 60 00 (optie 1) óf