Wonen met ondersteuning
Beschermd wonen
Heeft u door psychische of psychosociale problemen ondersteuning nodig bij dagelijkse activiteiten? En kunt u (tijdelijk) niet zelfstandig wonen? Dan biedt beschermd wonen een veilige woonomgeving met begeleiding.
Wat is beschermd wonen?
Bij beschermd wonen woont u bij een zorginstelling. Meestal wonen er meer mensen in één woning. U krijgt ondersteuning in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld bij het huishouden. Of met het maken van een dagindeling.
Beschermd wonen is tijdelijk, bijvoorbeeld enkele jaren. De hoeveelheid begeleiding verschilt. Het kan gaan om een paar uur per week. Bij sommige woningen is 24 uur per dag begeleiding aanwezig.
Beschermd wonen aanvragen
Beschermd wonen wordt regionaal georganiseerd door Het Regionale Toegangsteam vanuit de gemeente Hoorn. Zij verzorgen de toegang tot Maatschappelijke Opvang, Beschermd Wonen en Beschermd Thuis. Het team is bereikbaar via 0229 25 20 01 en regionaletoegang@hoorn.nl.
Geen psychische behandeling
In deze beschermende woonvorm krijgt u geen psychische behandeling. Voor die behandeling moet u bij uw zorgverzekeraar zijn. De begeleider kan u daarbij wel ondersteunen.
Maatschappelijke opvang
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische ondersteuning.
Voor wie is de maatschappelijke opvang?
Maatschappelijke opvang is er voor mensen zonder huis of mensen die bijna hun huis kwijtraken. Dat kan gebeuren door problemen zoals ruzie thuis, personen met psychische problemen, geldproblemen, verslaving of geen werk hebben. De opvang is niet voor altijd, maar tijdelijk. Het doel is om weer een eigen huis te vinden. Begeleiders van de opvang ondersteunen u hierbij.
Dak- en thuislozenzorg
De dak- en thuislozenzorg is regionaal georganiseerd door Het Regionale Toegangsteam vanuit de gemeente Hoorn. Zij verzorgen de toegang tot Maatschappelijke Opvang, Beschermd Wonen en Beschermd Thuis. Het team is bereikbaar via 0229 25 20 01 en regionaletoegang@hoorn.nl.
Direct opvang nodig?
Heeft u direct opvang nodig buiten kantoortijden? Dan kunt u zich melden bij het Startpunt van het Leger des Heils op Dampten 18 in Hoorn. Het telefoonnummer van Startpunt is 0229 21 00 20. Bij Startpunt is de nachtopvang gevestigd. In de dak- en thuislozenzorg betaalt iedereen een eigen bijdrage voor het verblijf.
Eigen bijdrage
U betaalt een eigen bijdrage van € 20,60 per maand als u ondersteuning van de gemeente krijgt. Het CAK brengt dit bedrag in rekening. Zie voor meer informatie eigen bijdrage.
Contact
Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact op met de gemeente via:
(0229) 85 60 00 (optie 1) óf