Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen of verlengen
Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u parkeren op speciale parkeerplaatsen voor mensen met een beperking of langdurige ziekte. U vindt deze gehandicaptenparkeerplaatsen bijvoorbeeld bij winkels of andere openbare gebouwen. Andere bestuurders mogen hun auto hier niet parkeren.
Als u een beperking heeft, minder mobiel bent en in de gemeente Medemblik woont, kunt u in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerkaart. Dit wordt geregeld via de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo). Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart nodig? Vul dan onderstaand formulier in. De kosten moeten vooraf betaald worden en krijgt u niet terug als uw aanvraag wordt afgewezen.
Gehandicaptenparkeerkaart ophalen
Een gehandicaptenparkeerkaart haalt u persoonlijk op. De gehandicaptenparkeerkaart ligt voor u klaar als u de beschikking, als deze aan u wordt toegekend, heeft ontvangen. U maakt hiervoor een afspraak via de knop hieronder. Als u al een gehandicaptenparkeerkaart heeft, levert u deze in als u de nieuwe gehandicaptenparkeerkaart ophaalt of laat bezorgen(Verwijst naar een externe website).
Soorten parkeerkaarten en voorwaarden
U kunt in aanmerking komen voor een bestuurdersparkeerkaart als u lichamelijk beperkt bent, maar wel zelfstandig een auto kunt besturen. De auto hoeft niet op uw naam te staan. Na de invoering van kentekenparkeren moet u het kenteken doorgeven. U kunt het kenteken onbeperkt gratis wijzigen.
U komt in aanmerking als u:
- door een aandoening/gebrek een aantoonbare langdurige loopbeperking heeft (langer dan zes maanden) en niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen
- dit ook niet met hulpmiddelen zoals stokken of een rollator kunt
- een auto of brommobiel bestuurt
U kunt in aanmerking komen voor een passagiersparkeerkaart als u lichamelijk beperkt bent en niet zelfstandig een auto kunt besturen.
U komt in aanmerking als u:
- door een aandoening/gebrek een aantoonbare langdurige loopbeperking heeft (langer dan zes maanden) en niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen
- afhankelijk bent van een chauffeur. Voor het vervoer van deur tot deur bent u continu afhankelijk van een bestuurder, hiervan is sprake wanneer u altijd toezicht nodig heeft en niet (alleen) gelaten kan worden
Het bestuur van een instelling waar gehandicapten verblijven, kan voor het vervoer van de bewoners een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Hiervoor is geen medisch onderzoek nodig. Hoeveel kaarten het bestuur kan aanvragen, hangt af van het aantal bewoners van de instelling. En van het aantal voertuigen dat de instelling gebruikt om de bewoners te vervoeren.
Waar moet u op letten als u de aanvraag wilt doen:
- u kunt de kaart online aanvragen bij de gemeente
- de kosten moeten vooraf betaald worden en krijgt u niet terug als uw aanvraag wordt afgewezen
- als u al een gehandicaptenparkeerkaart heeft, levert u deze in als u de nieuwe gehandicaptenparkeerkaart ophaalt of laat bezorgen(Verwijst naar een externe website)
U kunt ook een combinatie van een bestuurderskaart en een passagierskaart aanvragen. Als u twijfelt of u in aanmerking komt, neem dan telefonisch contact op (0229) 85 60 00(Verwijst naar een telefoonnummer) (optie 1).
Hoe werkt het?
De parkeerkaart is persoonsgebonden en is niet gekoppeld aan een specifiek voertuig. Hierdoor kunt u de kaart gebruiken in verschillende auto's. U krijgt voor maximaal 5 jaar een gehandicaptenparkeerkaart. Dat kan ook minder zijn. Als uw klachten bijvoorbeeld door een operatie of behandeling verbeterd zijn, dan krijgt u de kaart voor een kortere periode.
Verloop aanvraag
- binnen 8 weken na uw aanvraag, krijgt u een brief met het besluit: toewijzing of afwijzing
- als er medisch onderzoek nodig is, ontvangt u dit besluit uiterlijk 8 weken na het medisch advies
- bij toewijzing moet u de kaart persoonlijk ophalen bij het gemeentehuis of u laat dit bezorgen(Verwijst naar een externe website)
Kosten gehandicaptenparkeerkaart
Gehandicaptenparkeerkaart | € 50,00 |
---|---|
Duplicaat (bij vermissing of diefstal) | € 42,70 |
Verloren kaart (bij diefstal of vermissing)
U kunt online opnieuw een aanvraag indienen voor een nieuwe gehandicaptenparkeerkaart. U moet een ondertekende verklaring als bijlage bij dit formulier meesturen waarin u verklaart waar, wanneer en onder welke omstandigheden u de kaart bent verloren.
Contact
Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact op met de gemeente via:
(0229) 85 60 00(Verwijst naar een telefoonnummer) (optie 1) óf