Pleegzorg
Wat is pleegzorg?
Pleegzorg is een vorm van ondersteuning waarbij een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen. Het kind wordt dan niet door de eigen ouders, maar door pleegouders verzorgd en opgevoed. Soms woont een kind voor korte tijd in een pleeggezin, maar het kan ook voor een langere periode zijn. Een kind kan de hele week in een pleeggezin wonen. Het kind kan ook af en toe in het weekend of in een vakantie bij een pleeggezin logeren. Dan spreken we over deeltijdpleegzorg. Pleegkinderen blijven de wettelijke kinderen van hun ouders.
Voordat een kind in een pleeggezin komt
Voordat een kind naar een pleeggezin gaat, wordt er gekeken of de ouders goed voor hun kind kunnen zorgen. Als dat niet lukt, kan pleegzorg ondersteunen. Eerst wordt er geprobeerd thuis ondersteuning te geven. Als dat niet genoeg is, kan het zijn dat het kind tijdelijk of voor een langere tijd ergens anders moet wonen.
Ouders kunnen er ook zelf voor kiezen om hun kind naar een pleeggezin te laten gaan, in overleg met hulpverleners. Dan hebben de ouders tijdelijk rust en heeft het kind een rustige en veilige plek om te wonen. Soms beslist de rechter dat een kind naar een pleeggezin moet verhuizen.
Passend pleeggezin zoeken
Is een kind aangemeld voor een pleeggezin? Dan zoekt de pleegzorgorganisatie in de buurt een geschikt pleeggezin. Dit is een zorgvuldig proces.
Eerst kijkt de pleegzorgorganisatie of het kind bij familie of bekenden kan wonen. Opvang bij familie of bekenden heet netwerkpleegzorg. Is netwerkpleegzorg niet mogelijk? Dan zoekt de organisatie een geschikt pleeggezin uit haar bestand. Daarnaast zorgt de pleegzorgorganisatie voor de begeleiding van kind, pleegouders en ouders.
Een kind veilig laten opgroeien is het doel van pleegzorg. De pleegzorgorganisatie kijkt eerst of het mogelijk is om het kind weer bij de ouders terug te plaatsen. Lukt dat niet? Dan blijft het kind langer in het pleeggezin.
Pleegouder worden
Om pleegouder te worden, zijn er enkele voorwaarden:
- u bent minimaal 21 jaar
- u kunt een stabiele plek bieden voor een kind om te wonen
- u krijgt een verklaring van geen bezwaar van de Raad voor de Kinderbescherming (de pleegzorgorganisatie vraagt deze verklaring, na toestemming, aan)
Wilt u pleegouder worden? Kijk dan voor meer informatie op:
Ondersteuning bij pleegzorg
Op de website van JeugdStem vindt u de meest gestelde vragen over jeugdzorg van jongeren(Verwijst naar een externe website), ouders(Verwijst naar een externe website), pleegouders(Verwijst naar een externe website) en professionals(Verwijst naar een externe website).
Als pleegouder heeft u kosten voor uw pleegkind. Dit kan gaan om dagelijkse kosten voor opvoeding en verzorging, maar ook om speciale, bijzondere kosten. Daarom heeft u recht op een basisvergoeding en mogelijk extra toeslagen voor pleegzorg. Bekijk de pagina over vergoedingen op Pleegzorg.nl(Verwijst naar een externe website) voor meer informatie.
Soms moeten pleegouders meer geld uitgeven voor hun pleegkind dan wat ze krijgen van de pleegzorgvergoeding. Dit zijn kosten die niet genoeg zijn om alles te betalen wat het pleegkind nodig heeft, en er is ook geen andere manier om deze kosten vergoed te krijgen.
Als u extra kosten maakt, kunt u praten met uw pleegzorgbegeleider. Samen kunt u bekijken of u een aanvraag kunt indienen bij het Pleegzorgfonds via de pleegzorgaanbieder.
Ouders en kinderen die met de jeugdhulp te maken krijgen, zijn daarvan afhankelijk. Dit maakt het soms lastig om problemen te bespreken waarmee ze zitten. Als er dingen misgaan in de hulpverlening, kan een vertrouwenspersoon helpen(Verwijst naar een externe website).
Als u liever niet thuis wilt afspreken met de ouders van uw pleegkind, kunt u een andere plek kiezen. Bijvoorbeeld een school, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, dorpshuis of bibliotheek. U kunt dan het beste contact opnemen met de eigenaar of het mogelijk is om daar af te spreken.
Als dat niet kan, kunt u ook afspreken in het gemeentehuis. Op werkdagen kunt u daar een ruimte reserveren. Het is slim om dat minstens een week van tevoren te doen, zodat u zeker weet dat er plek is.
Contact
Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact op met de gemeente via:
(0229) 85 60 00(Verwijst naar een telefoonnummer) (optie 1) óf