Leerlingenvervoer

Als ouder bent u zelf verantwoordelijk voor het schoolbezoek van uw kind(eren). In sommige situaties heeft u recht op een vergoeding voor het vervoer naar school. Of mogelijk kan uw kind mee met de schoolbus of taxi. Dit heet leerlingenvervoer. U kunt leerlingenvervoer aanvragen als:

  1. de afstand naar de dichtstbijzijnde voor de leerling toegankelijke school meer dan 6 kilometer is;
  2. uw kind naar een school voor speciaal basis onderwijs of (voorgezet) speciaal onderwijs gaat (SBO, VSO of SO);
  3. uw kind een handicap of beperking heeft. Uw kind kan door de handicap of beperking niet fietsen of met het openbaar vervoer reizen. De afstand maakt hierbij niet uit;
  4. uw kind naar een verder weg gelegen bijzondere of openbare school gaat. Een bijzondere school geeft les vanuit een godsdienst of levensbeschouwelijke overtuiging.

Aanvraag doen

U vraagt leerlingenvervoer aan bij de gemeente. Dit is de gemeente waar uw kind woont of verblijft. Heeft u tijdens het schooljaar recht op een vergoeding of taxivervoer? Doet u dan op dat moment zo snel mogelijk de aanvraag. Voor elk schooljaar is een nieuwe aanvraag nodig.

Let op: Bij uw vervoersaanvraag ontvangen wij ook graag een vervoersadvies van school. In dit advies geeft school informatie over de reis(on)mogelijkheden van uw kind. Het vervoersadvies is belangrijk bij uw aanvraag.

Hoe doet u een aanvraag?

Stap 1 - Lees de informatie

Voor u de vervoersaanvraag doet, lees eerst de toelichting (klik hieronder op het vinkje (v) achter ‘Toelichting aanvraagformulier leerlingenvervoer’).

Stap 2 - Mail de huidige of nieuwe school van uw kind

Mail het formulier 'Vervoersadvies school (pdf, 543 KB)' naar de huidige of nieuwe school van uw kind en vraag de school deze voor u in te vullen.

Stap 3 - Voeg het vervoersadvies van de school toe aan uw (digitale) aanvraag

Voeg het formulier als bijlage bij uw (digitale) aanvraag of mail deze naar leerlingenvervoer@medemblik.nl(Verwijst naar een e-mailadres)

Stap 4 - U kunt de aanvraag gemakkelijk online doen via onderstaande knop.
Inloggen met DigiD Aanvragen leerlingenvervoer (Verwijst naar een externe website)

Is het invullen van het digitaal formulier niet mogelijk? Mail dan naar: leerlingenvervoer@medemblik.nl(Verwijst naar een e-mailadres) om een aanvraagformulier in pdf aan te vragen. Zet in het onderwerp van de mail: aanvraag leerlingenvervoer. Ook kan de Formulierenbrigade u ondersteunen met het invullen van formulieren.

Heeft u recht op leerlingenvervoer? Dan zijn dit de mogelijkheden:

  • een fietsvergoeding
  • een vergoeding voor het reizen met het openbaar vervoer, als fietsen niet mogelijk is
  • een (tijdelijke) vergoeding voor een begeleider die meereist op de fiets of met het openbaar vervoer
  • een vergoeding voor aangepast schoolbus-/taxivervoer als fietsen en/of reizen met het openbaar vervoer niet mogelijk is
  • een kilometervergoeding voor eigen vervoer met uw auto, fietsen of reizen met het openbaar vervoer niet mogelijk is
  • een combinatie van bovenstaande voorzieningen. Bijvoorbeeld een fietsvergoeding in de zomermaanden en een vergoeding voor openbaar vervoer of aangepast vervoer in de wintermaanden

Waarom leerlingenvervoer?

Als ouder bent u zelf verantwoordelijk voor het schoolbezoek van uw kind(eren). Meestal kunnen zij zelf naar school lopen of fietsen of worden zij door de ouders gebracht en gehaald. Maar soms gaat dat niet. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn. Bijvoorbeeld wanneer een kind door een beperking of handicap naar een school gaat die verder weg ligt. Dan komt u mogelijk voor uw kind in aanmerking voor een bekostiging voor het vervoer van en naar school. Dit noemen we ‘leerlingenvervoer’. De regels hiervoor staan in de ‘Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Medemblik 2023(Verwijst naar een externe website)’ en in de beleidsregels(Verwijst naar een externe website) die daarbij horen. 

Wanneer komt u in aanmerking voor leerlingenvervoer?

Of u recht heeft op een volledige of gedeeltelijke vergoeding voor reiskosten of op aangepast taxi(bus)vervoer hangt af van verschillende factoren, onder andere: 

  • is het de dichtstbijzijnde toegankelijke school?
  • is de leerling gehandicapt?
  • is de reisafstand minimaal 6 kilometer van huis naar school?
  • is het een school voor speciaal onderwijs of regulier onderwijs?

Welke mogelijkheden zijn er?

  • Fiets of Openbaar vervoer

    Voor leerlingenvervoer gaan we in eerste instantie uit van een vergoeding voor het fietsen of voor openbaar vervoer, eventueel met begeleiding. 

  • Aangepast vervoer

    Als fietsen of reizen met het openbaar vervoer niet mogelijk is, vanwege, handicap, reistijd of jonge leeftijd, kunt u door de gemeente betaald vervoer aanvragen. De leerling wordt dan met een taxi(bus) van huis opgehaald en thuisgebracht.

  • Eigen vervoer

    In plaats van aangepast vervoer kunt u er ook voor kiezen de leerling zelf naar school te brengen of op te halen. Hiervoor ontvangt u een kilometervergoeding.

Naar welke scholen kunt u leerlingenvervoer aanvragen?

Leerlingenvervoer is mogelijk naar:

  • speciale school voor basisonderwijs (SBO)
  • school voor voorgezet speciaal onderwijs (VSO)
  • school voor speciaal onderwijs (SO)
  • reguliere (primaire) basisschool (PO) – vanwege handicap of godsdienst/levensbeschouwing
  • school voor voorgezet onderwijs (VO) – vanwege handicap

Wanneer is leerlingenvervoer niet mogelijk?

  • als de school niet de dichtstbijzijnde toegankelijke school is;
  • als de afstand naar school minder is dan 6 kilometer en er geen sprake is van een handicap waardoor de leerling niet zelfstandig kan reizen;
  • Als de leerling naar voortgezet onderwijs gaat en geen handicap heeft waardoor het niet zelfstandig kan reizen.

Wanneer moet u een eigen bijdrage betalen?

Gaat de leerling naar een verder weg gelegen reguliere basisschool van een bepaalde godsdienstige of levensbeschouwelijke richting of openbaar onderwijs? Afhankelijk van de hoogte van uw verzamel-inkomen in het jaar twee jaar voorafgaand aan het schooljaar (2023 voor schooljaar 2025-2026) betaald u een eigen bijdrage  voor het leerlingenvervoer. 

Weekend- of vakantievervoer

Weekend- of vakantievervoer is mogelijk als de leerling intern in een internaat of pleeggezin buiten de gemeente woont en daar passend speciaal onderwijs volgt. Voor het vervoer naar huis/school, in het weekend of in een vakantie, kunt u taxivervoer of een vergoeding voor eigen vervoer aanvragen. Weekendvervoer is op vrijdagmiddag en maandagochtend en bij vrije vakantiedagen mogelijk op een andere dag. Uit de toelaatbaarheidsverklaring (TLV) en het vervoersadvies van school moet blijken dat de leerling meer dan 50% speciaal onderwijs volgt.

Wanneer ontvangt u een reactie op uw vervoersaanvraag?

Wij reageren zo snel als mogelijk op uw aanvraag. Doet u de aanvraag voor een nieuwe schooljaar (ruim) vóór 1 juni, dan ontvangt u voor de zomervakantie een reactie. Aanvragen gedurende het schooljaar nemen we binnen twee weken (meestal binnen een week) in behandeling. Hebben we nog vragen over uw aanvraag, dan nemen wij contact met u op. Binnen acht weken ontvangt u een beschikking.

Hoe krijgt u informatie over het aangepast taxi(bus)vervoer?

Komt u in aanmerking voor aangepast taxi(bus)vervoer? Dan sturen wij de benodigde (persoons)-gegevens van de leerling en de contactpersoon door naar onze vervoerder DVG. Uiterlijk in de laatste week van de zomervakantie of voor de eerste vervoersdag ontvangt u informatie van het vervoersbedrijf DVG. Dit gaat onder andere over de ingangsdatum van de eerste dag van het vervoer en over de Vervoersapp. De chauffeur neemt voor de eerste vervoersdag contact met u op om kennis te maken. Wilt u meer weten over het taxivervoer mail dan naar doelgroepenvervoer.wf@dvg.nl(Verwijst naar een e-mailadres).  Alle informatie over het vervoer vindt u op: www.doelgroepenvervoerwestfriesland.nl(Verwijst naar een externe website).

Het aanvraagformulier

Handicap of beperking

De leerling heeft een structurele verstandelijke, zintuiglijke of psychische handicap waardoor het niet of niet zelfstandig met het openbaar vervoer of op de fiets kan reizen. Leeftijd, afstand en of er wel of niet goed openbaar vervoer is, is hierbij niet van belang.

Formulier

Is het formulier onjuist, niet volledig of onvoldoende ingevuld, dan wordt deze (nog) niet in behandeling genomen. U wordt dan gebeld of ontvangt een e-mail met vragen voor aanvullende informatie. Voldoet uw aanvraag daarna nog niet aan de voorwaarden dan wordt de aanvraag afgewezen of buiten behandeling gesteld. De aanvraag wordt pas in behandeling genomen als deze voldoende informatie geeft voor het (wel of niet) toekennen van leerlingenvervoer.

Vergoeding

Bij een vergoeding voor fietsen, openbaar vervoer of eigen vervoer rekenen we met een schooljaar van 10 maanden, 40 weken of 200 schooldagen (naar rato van het aantal dagen, weken of maanden van het schoolbezoek). Of op basis van werkelijke schooldagen als de aanvraag later in het schooljaar wordt gedaan en/of berekening in maanden of weken niet juist is. De vergoeding voor een geheel schooljaar wordt als voorschot in twee termijnen betaald (augustus en december). Als vooraf niet duidelijk is voor welke dagen de vergoeding geldt, dan vergoeden we de werkelijk gereden dagen/ritten achteraf op basis van opgave. Dit is altijd in overleg en betreft maatwerk.

School van verlangde godsdienstige of levensbeschouwelijke richting of openbare school

Wij respecteren uw keuze voor een verder weg gelegen school van een bepaalde richting. Leerlingenvervoer is mogelijk naar de dichtstbijzijnde school met de richting van uw keuze. Wij gaan er hierbij vanuit dat u als ouders zelf zorgt voor het vervoer van uw kind(eren). De school is uw vrije keuze en de leerling heeft geen handicap, waarvoor aangepast (taxi) vervoer nodig is. Op basis van de informatie in de aanvraag bepalen wij de hoogte van de vergoeding. Dit kan een vergoeding voor fietsen, openbaar vervoer of voor eigen vervoer met de auto zijn. Is de reistijd met het openbaar vervoer meer dan 1,5 uur, dan kan mogelijk aangepast (taxi)vervoer worden ingezet. 

Toelichting op de vragen

1. Gegevens aanvrager 

De aanvrager is de contactpersoon voor het leerlingenvervoer van de leerling. Dit kan de (pleeg)ouder, gezinsouder, voogd of verzorger van de leerling zijn. Een meerderjarige en handelingsbekwame leerling mag ook zelf de aanvraag doen.

2. Gegevens leerling 

Woont de leerling niet op het adres van de aanvrager, vul dan hier het adres in waar de leerling structureel woont of verblijft. Dit adres moet in de gemeente Medemblik liggen. Heeft u meer kinderen waarvoor u  leerlingenvervoer wilt aanvragen? Voor elke leerling doet u een aparte aanvraag.

3. Gegevens school 

Vul de gegevens in van de school waar de leerling naartoe gaat. Heeft de school meerdere locaties vul dan het adres in van de locatie waar de leerling (in het nieuwe schooljaar) heen gaat. Ingangsdatum: Vul hier de datum in wanneer u het leerlingenvervoer wilt laten ingaan. Let wel: een vergoeding voor vervoer wordt niet met terugwerkende kracht betaald, dus niet over de periode vóór de datum van ontvangst van uw aanvraag.

4. Schoolsoort 

Het gaat hier om de voor de leerling dichtstbijzijnde toegankelijke school. Is er een dichterbij gelegen school van dezelfde onderwijssoort of richting dan komt u niet in aanmerking voor leerlingenvervoer. Richting: de dichtstbijzijnde school van de verlangde godsdienstige of levensbeschouwelijke richting of een openbare school. Een onderwijskundige richting (bijv. Jenaplan of Montessori) valt niet onder het leerlingenvervoer.

5. Vragen? 

Wij bellen u of komen graag langs om het best passende leerlingenvervoer met u te bespreken. Ook als u graag meer wilt weten hoe bijv. het aangepast (taxi)vervoer werkt. U mag ons natuurlijk ook bellen of mailen als u andere vragen heeft: tel. 0229 85 6090 of leerlingenvervoer@medemblik.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

6. Fietsvergoeding 

Komt de leerling voor leerlingenvervoer in aanmerking en gaat het op de fiets naar school? De vergoeding voor het fietsen bedraagt € 0,11 per kilometer. De afstand berekenen we via de kortste route van de ANWB-routeplanner(Verwijst naar een externe website). Kan de leerling alleen op bijvoorbeeld een e-bike, tandem of driewieler naar school? Wij bespreken de mogelijkheden graag met u en bieden hierbij eventueel  maatwerk met een (extra) vergoeding. Ook voor een begeleider betalen we €0,11 per kilometer voor het samen reizen. Een begeleider bent u zelf of is iemand die u inzet om de leerling bij het vervoer te begeleiden. De noodzaak van begeleiding moet blijken uit uw aanvraag.

7. Vergoeding voor openbaar vervoer 

Kan de leerling niet op de fiets naar school maar gaat het met het openbaar vervoer? Een vergoeding voor openbaar vervoer is op basis van de informatie op www.9292.nl(Verwijst naar een externe website) op het moment van de toekenning. We gaan uit van de goedkoopst mogelijke wijze van openbaar vervoer (bijvoorbeeld maandabonnement voor de bus). Ook betalen we een vergoeding voor het begeleiden (samen met de leerling of met meer leerlingen) voor zolang dit noodzakelijk is. U zorgt zelf voor de begeleiding of voor een andere begeleider. Geef de periode van begeleiding aan op het formulier. Zoekt u een begeleider? Kijk eens op  www.vrijwilligerspunt.com/hulp-dichtbij(Verwijst naar een externe website) en plaats uw hulpvraag.

8. Aangepast vervoer (taxi/schoolbus) 

Aangepast vervoer is door de gemeente verzorgd (en betaald) vervoer per schoolbus of taxi. De leerling heeft mogelijk recht op aangepast vervoer als: de reistijd naar school met het openbaar vervoer meer dan 1,5 uur is of als er geen passend openbaar vervoer is;

  • de afstand te ver is om (op een e-bike) te fietsen of de route onveilig is (geef aan waarom?);
  • de leerling nog erg jong is (9 jaar of jonger) en nog niet alleen naar school kan reizen en u de leerling niet kunt (laten) begeleiden in het vervoer;
  • de leerling een structurele handicap heeft waardoor reizen met het openbaar vervoer of op de fiets niet mogelijk is. Stuur voldoende (medische/deskundige) verklaringen mee, waaruit dit blijkt. School moet in het vervoersadvies uw aanvraag voor taxi/schoolbusvervoer ondersteunen.

9. Tweede adres 

Leerlingenvervoer is bedoeld voor het vervoer van het woonadres naar school terug. De gemeente en de vervoerder zijn bereid om de leerling op te halen en/of terug te brengen naar een vast tweede verblijfadres. Dit kan bijvoorbeeld een bso, gastouder, oppasouder, opa/oma of co-ouder zijn. Een co-ouder mag ook zelf een aanvraag doen.
Het tweede adres voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • het gaat om een structureel tweede adres op vaste dagen of met een vast (wekelijks) terugkerend patroon;
  • het ligt in het dorp waar de leerling woont of op of nabij een route van het leerlingenvervoer in de regio;
  • het vervoer vindt plaats in aansluiting op de reguliere schooltijden van de school;
  • de reistijd voor de andere leerlingen in de schoolbus mag door dit adres niet langer worden;
  • het vervoer mag de gemeente niet meer kosten dan de normale rit van/naar het woonadres.

Het is niet mogelijk om de chauffeur van de taxi te vragen de leerling op een ander adres op te halen of terug te brengen.

 10. Vergoeding voor eigen vervoer met de auto

Wilt u de leerling zelf een aantal vaste dagen naar school brengen en/of ophalen, dan kunt u hiervoor een vergoeding aanvragen. De kilometervergoeding voor het structureel zelf brengen/halen met de auto bedraagt maximaal € 0,23 per km, 4x de rit per dag bij brengen en ophalen. Leg uit waarom u zelf wilt rijden. Wij beoordelen op basis van uw informatie in het aanvraagformulier wat de vervoersmogelijkheden van de leerling zijn en welke vergoeding wordt toegekend. Dit kan ook een vergoeding ter hoogte van een fietsvergoeding (€ 0,11 per km) of een vergoeding voor openbaar vervoer zijn.

School moet in het vervoersadvies uw aanvraag voor eigen- of aangepast vervoer  ondersteunen.

11. Eigen bijdrage

Gaat de leerling naar een verder weg gelegen school van een bepaalde godsdienstige of levensbeschouwelijke richting of een openbare school? U betaald een eigen bijdrage als het verzamelinkomen van beide ouders of samenwonende partners meer dan € 31.700,- bedraagt. Voor schooljaar 2025-2026 geldt 2023 als peiljaar voor het inkomen. Bij de Belastingdienst kunt u gratis een IB 60 formulier 2023 opvragen(Verwijst naar een externe website). Of u stuurt een kopie van de definitieve aanslag inkomstenbelasting 2023 van beide ouders/partners mee. 

Drempelbedrag

Het drempelbedrag is gekoppeld aan de kosten van het openbaar vervoer over de afstand van de vastgestelde kilometergrens van 6 km. Wij hanteren hierbij een Randstad Noord Zone Abonnement Jaar korting met sterwaarde 2. 

Het drempelbedrag voor het schooljaar 2025-2026 bedraagt € 653,- per kind. Brengt en haalt u meer dan één kind zelf met de auto naar en van school dan betaald u eenmaal het drempelbedrag. 

Draagkrachtafhankelijke eigen bijdrage

Is de afstand van het woonadres naar school meer dan 20 km? Dan betaalt u naast het drempelbedrag ook een bedrag op basis van de financiële draagkracht van beide ouders: 

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
Verzamelinkomen Eigen bijdrage
€ 0 – € 42.000 € 0
€ 42.000 – € 50.000 € 185
€ 50.000 – € 58.000 € 820
€ 58.000 – € 65.000 € 1.520
€ 65.000 – € 74.500 € 2.230
€ 74.500 – € 81.500 € 2.990
€ 81.500 en hoger Voor elke € 5.000 extra: € 715 erbij

12. Bijlagen

  • Formulier vervoersadvies van school; Gaat de leerling naar een school voor speciaal onderwijs (SBO of V)SO), stuur het formulier vervoersadvies van school mee met uw aanvraag. Adviseert school anders dan uw vervoersaanvraag dan nemen we contact met u op. Vaak volgen we het advies van school.
  • Toelaatbaarheidsverklaring (TLV); Heeft het Samenwerkingsverband een TLV voor speciaal onderwijs afgegeven, stuur hiervan een afschrift mee bij een eerste vervoersaanvraag.
  • IB 60-formulier of definitieve aanslag IB; Stuur deze mee als de leerling naar een school van een bepaalde godsdienstige of levensbeschouwelijke richting of een openbare school gaat.
  • Medische) verklaring(en) van een arts, specialist of deskundige; Is de leerling 10 jaar of ouder en doet u een aanvraag voor taxi/schoolbusvervoer, stuur dan voldoende informatie mee waarom de leerling door een handicap/beperking niet kan fietsen of met het openbaar vervoer kan reizen. De afstand en of er goed openbaar vervoer is, is hierbij niet van belang.

Contact

Voor vragen over leerlingenvervoer kunt u contact opnemen met de gemeente via:

(0229) 85 60 00(Verwijst naar een telefoonnummer) (optie 1) óf

leerlingenvervoer@medemblik.nl(Verwijst naar een e-mailadres)