18 jaar worden

Wordt u binnenkort 18 jaar? Hoera! Dat is een spannend en belangrijk moment. Het betekent namelijk dat u veel meer verantwoordelijkheid krijgt. Eén van de belangrijke zaken die u moet regelen, is het afsluiten van een zorgverzekering en het aanvragen van een DigiD. Bovendien wordt u vanaf dat moment financieel zelfstandig.

Belangrijk om te regelen

Vraag uw eigen DigiD aan via digid.nl of in de DigiD app. Een DigiD gebruikt u bij alles wat met de overheid te maken heeft. Bijvoorbeeld om studiefinanciering of een zorgverzekering te regelen. Vraag uw DigiD op tijd aan. U kunt het namelijk niet direct gebruiken. Nadat u DigiD heeft aangevraagd, krijgt u binnen 3 werkdagen een brief met activatiecode.

Vraag uw DigiD aan (Verwijst naar een externe website)

Iedereen vanaf 18 jaar moet verplicht een zorgverzekering hebben. Die heeft u nodig om naar de huisarts, tandarts of het ziekenhuis te gaan. Een zorgverzekering afsluiten, regelt u online. U kiest zelf bij welke verzekeraar u dit doet. Vanaf de maand nadat u 18 bent geworden, gaat u een vast bedrag per maand betalen voor uw zorgverzekering (premie). Ook als u in die maand geen zorg nodig heeft gehad. Er zijn veel zorgverzekeraars en op Zorgkiezer(Verwijst naar een externe website) kunt u ze vergelijken.

U kunt van de overheid geld krijgen om deze kosten deels te betalen. Dit heet zorgtoeslag. Verderop in dit overzicht leest u meer over zorgtoeslag.

Let op: verplicht eigen risico

Heeft u zorg nodig? Dan moet u de eerste € 385 die u per jaar aan zorgkosten maakt zelf betalen. Dat heet het eigen risico(Verwijst naar een externe website). Zijn uw zorgkosten hoger dan uw eigen risico? Dan betaalt uw zorgverzekeraar de rest.

Wat slim is om te regelen

Sociale huurwoning

Om kans te maken op een sociale huurwoning moet u zich inschrijven bij één of meerdere woningcorporaties. U kunt zich inschrijven vanaf uw 18e verjaardag en komt dan op een wachtlijst. Hoe eerder u daarop staat, hoe meer punten u opbouwt. Wanneer meerdere mensen geïnteresseerd zijn in een woning, heeft degene met de meeste punten voorrang. Ook als u nog niet direct op zoek bent naar een eigen huis, is het daarom slim om u alvast in te schrijven.

Woningcorporatie in de buurt

U kunt makkelijk een woningcorporatie in uw buurt vinden door te zoeken op ‘woningcorporatie + jouw gemeente’. Via WoningNet(Verwijst naar een externe website) kunt u woningen vinden in veel verschillende regio's.

Woning huren via makelaar

U kunt ook een woning huren via een makelaar. De huur van deze woningen is vaak iets hoger, omdat het woningen zijn in de vrije sector. Hierbij wordt niet gekeken naar een puntentelling.

Huurtoeslag

Woont u zelfstandig en in een sociale huurwoning? Dan kunt u misschien huurtoeslag krijgen. U leest de voorwaarden en hoe u het aanvraagt op de website van de Belastingdienst(Verwijst naar een externe website).

Een zorgverzekering kost veel geld. Misschien heeft u recht op zorgtoeslag. Een toeslag is geld dat u kunt krijgen van de Belastingdienst. U krijgt het geld elke maand op uw rekening. Hiermee kunt u een deel van uw zorgverzekering betalen. Vraag zorgtoeslag aan bij Dienst Toeslagen(Verwijst naar een externe website).

Let op: verandert uw inkomen? Dan verandert ook uw zorgtoeslag. Dat moet u wel zelf doorgeven op diezelfde website. Vergeet dat niet, anders moet u geld terugbetalen aan de Belastingdienst. 

U kunt als scholier of student aan uw werkgever vragen minder belasting te hoeven betalen.. Dit heet loonheffingskorting. Deze heffingskorting is een korting op de belasting. Hierdoor hoeft u minder belasting over uw loon te betalen. U moet zelf aangeven bij uw werkgever dat u gebruik wilt maken van de loonheffingskorting. Hiervoor kunt u een formulier van de Belastingdienst(Verwijst naar een externe website) invullen.

Als u meerdere banen heeft

Heeft u meerdere bijbaantjes? Dan is het slim om loonheffingskorting aan te vragen bij de werkgever waar u het meest werkt. U mag de regeling namelijk maar bij 1 werkgever gebruiken.

Aangifte inkomstenbelasting

Iedereen die werkt in Nederland, moet belasting betalen over zijn/haar salaris. Dat wordt automatisch ingehouden op uw salaris en daarna houdt u een nettoloon bedrag over. Soms krijgt u geld terug of moet u betalen. Daarom is het belangrijk om de inkomstenbelasting te doen via de belastingaangifte(Verwijst naar een externe website). Dat kunt u jaarlijks doen als u in loondienst bent of werkt als ZZP’er.

Studiefinanciering

Volgt u een voltijdopleiding op mbo, hbo of universiteit? Dan kunt u studiefinanciering aanvragen op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)(Verwijst naar een externe website).

Vergoeding scholieren

Bent u 18 en zit u op het vmbo, havo of vwo? Dan kunt u een 'tegemoetkoming scholieren' aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)(Verwijst naar een externe website).

Studietoeslag

Bent u scholier of student en kunt u geen geld naast uw studie bijverdienen door een beperking of chronische ziekte? Dan kunt u misschien studietoeslag krijgen.

Om over na te denken

Op uw 18e verjaardag komt u in het donorregister. U kunt dan zelf aangeven of u donor wilt zijn. Maakt u geen keuze? Dan bent u automatisch donor. U kunt uw keuze altijd aanpassen op de website van het Donorregister(Verwijst naar een externe website).

Als u 18 bent, kunt u belangrijke verzekeringen afsluiten. Bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering en uitvaartverzekering. 

Aansprakelijkheidsverzekering

Als u 18 jaar bent, bent u zelf aansprakelijk voor schade. Dat betekent dat u zelf moet betalen als u schade veroorzaakt. Daarvoor sluit u een aansprakelijkheidsverzekering af. Daarmee verzekert u uzelf voor schade die u bij anderen veroorzaakt. Bijvoorbeeld als u de telefoon van een vriendin kapot laat vallen.

Tip: vraag of uw ouders een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Soms bent u als kind automatisch meeverzekerd, ook als u niet thuis woont. 

Zelf een bankrekening openen

Voor uw loon, studiefinanciering en/of toeslagen heeft u een bankrekening nodig. Vanaf uw 18e mag u zelf een bankrekening openen. En kunnen uw ouders niet meer standaard meekijken op uw rekening. 

Ondersteuning bij geldzorgen

Heeft u geldzorgen? Dat is niet fijn en geeft stress. Wilt u graag van uw geldzorgen af en werken aan uw toekomst? Kijk dan op de pagina 'Geldzaken voor jongeren'. Deze ondersteuning is gratis.

Kijk zelf waar u recht op heeft

Er zijn veel wettelijke regelingen voor toeslagen en kortingen. Bijvoorbeeld huurtoeslag en zorgtoeslag. Via de Potjes-check(Verwijst naar een externe website) kunt u berekenen op welke regelingen u recht heeft.

Contact

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact op met de gemeente via:

(0229) 85 60 00(Verwijst naar een telefoonnummer) (optie 1) óf

medewerkerzorg@medemblik.nl(Verwijst naar een e-mailadres)