Melden dat u zich zorgen maakt
Als u zich zorgen maakt om iemand of er is sprake van geweld in huis, misbruik of discriminatie, dan is de eerste stap dit te melden. Ook als iemand mogelijk een gevaar vormt.
Als iemand in uw omgeving een gevaar lijkt te zijn voor voor zichzelf of anderen, kunt u melden dat ze verplichte zorg nodig hebben. Daar zijn wel een paar regels voor: de persoon moet psychische problemen hebben, niet willen dat ze geholpen worden, en ze moeten dreigen zichzelf of anderen kwaad te doen. Het is belangrijk dat er op dat moment geen direct gevaar is. U kunt dit melden bij het Meldpunt wet verplichte GGZ. Het meldpunt is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 09:00 tot 17:00 uur. Daarna zal de GGD bekijken of verplichte zorg echt nodig is. In het geval van een noodsituatie, belt u altijd direct het alarmnummer 112.
Wat wordt er met uw melding gedaan?
Iemand van de GGD bekijkt welke ondersteuning nodig is. Eerst wordt vrijwillige ondersteuning aangeboden. Als dit niet mogelijk is, wordt verplichte zorg aangevraagd. Een rechter moet dit eerst goedkeuren. Deze zorg kan thuis of in een instelling gegeven worden.
Als u ondersteuning nodig heeft omdat u te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling, of wanneer u vermoedt dat iemand slachtoffer is, kunt u contact opnemen met Veilig Thuis.
Wat doet Veilig Thuis?
Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Ze bieden advies over wat u zelf kunt doen als u denkt dat iemand te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling. Daarnaast onderzoeken ze wat er aan de hand is en organiseren ze de juiste ondersteuning voor alle betrokkenen.
Hoe kunt u contact opnemen?
Bel direct naar Veilig Thuis op 0800 2000. Dit nummer is gratis en bereikbaar 24 uur per dag. Aarzel niet om te bellen, ook als u twijfelt.
U kunt ook anoniem chatten met een medewerker van Veilig Thuis via hun website. Deze chat is beschikbaar tussen 9:00 en 17:00 uur.
Als u zich in situaties anders behandeld voelt dan anderen, noemen we dat discriminatie. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek vanwege uw leeftijd, geslacht, huidskleur, geloof, levensovertuiging of handicap.
Als u denkt dat u gediscrimineerd wordt, kunt u dit direct melden bij Discriminatie.nl Noord-Holland Noord. Zij zijn een onafhankelijk bureau dat namens de gemeente Medemblik meldingen over discriminatie behandelt.
Wat wordt er met uw melding gedaan?
Bij Discriminatie.nl Noord-Holland Noord wordt samen met u gekeken naar mogelijke vervolgstappen. U krijgt persoonlijk advies over wat u het beste kunt doen. Zelfs als u geen verdere actie wilt ondernemen, is het belangrijk om de discriminatie te melden. Door meldingen te registreren kunnen we discriminatie in de toekomst aanpakken.
Als u wel actie wilt ondernemen, helpt Discriminatie.nl Noord-Holland Noord u hierbij. Dit kan bijvoorbeeld bemiddeling zijn tussen u en de andere partij, of ondersteuning bij het doen van aangifte bij de politie.
Meer informatie
Wilt u een melding maken of wilt u meer informatie over discriminatie? Bezoek dan de website van Discriminatie.nl Noord-Holland Noord of de website van de Landelijke Vereniging tegen Discriminatie. U kunt Discriminatie.nl Noord-Holland Noord ook telefonisch bereiken of mailen.
Bent u een aanbieder of begeleider in Westfriesland en biedt u ondersteuning op basis van de Wmo? Dan bent u verplicht iedere calamiteit en geweldsincident telefonisch of per mail te melden aan de toezichthouder Wmo.
Hoe kunt u melden?
Is er mogelijk sprake van een calamiteit, geweldsincident of wilt u melding doen over de kwaliteit van de ondersteuning/zorg? Dan kunt u dit melden bij de toezichthouder via:
- het invullen van het formulier op Zorg in Regio Westfriesland
- een e-mail naar toezichtwmo7wf@hoorn.nl
- telefonisch contact. Bekijk hier de contactgegevens van de toezichthouder
Na ontvangst van uw melding zal de toezichthouder contact met u opnemen. Kijk voor meer informatie op de website van Zorg in Regio Westfriesland.
Bel altijd 112 bij crisissituaties
Is er direct gevaar? Bel dan altijd 112.