Mantelzorg
Wat is mantelzorg?
Mantelzorg is onbetaalde, vrijwillige ondersteuning aan een naaste die ondersteuning nodig heeft vanwege ziekte, een beperking of ouderdom. Mantelzorgers ondersteunen bij dagelijkse taken zoals persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken of het bieden van emotionele steun.
Registreren als mantelzorger
Als gemeente proberen we een overzicht te hebben van de mantelzorgers die actief zijn in de gemeente Medemblik. Het is daarom mogelijk om u gratis en vrijwillig te registeren als mantelzorger. Woont u als mantelzorger in een andere gemeente maar zorgt u wel voor iemand uit de gemeente Medemblik? Dan kunt u zich ook registeren als mantelzorger.
Na registratie wordt u op de hoogte gesteld van bijvoorbeeld activiteiten en bijeenkomsten. Er wordt zorgvuldig omgegaan met uw persoonlijke gegevens.
Mantelzorgcompliment
Als mantelzorger levert u een belangrijke bijdrage aan de zorg voor een naaste. Wij waarderen deze inzet en laten dat jaarlijks blijken via het mantelzorgcompliment. U vraagt het mantelzorgcompliment aan in de gemeente waar degene voor wie u zorgt woont.
Zorgvragers kunnen elk jaar één keer het Mantelzorgcompliment aanvragen. Per mantelzorger kan maximaal één mantelzorgcompliment worden gegeven.
Ondersteuning bij mantelzorg
De meeste mantelzorgers zorgen met liefde voor een ander, maar soms kan het uitdagend en overweldigend zijn. U kunt ondersteuning krijgen bij mantelzorg. Bijvoorbeeld hulp bij het huishouden.
Hoe kan ik als mantelzorger ondersteuning bij zorg krijgen?
- Stap 1 – ondersteuning zoeken bij mensen die u kent
-
Als mantelzorger is het belangrijk om te weten dat u niet alleen staat. De eerste stap om ondersteuning te krijgen, is het kijken wat de mensen om u heen kunnen betekenen. Familieleden, vrienden, buren of andere bekenden kunnen vaak een helpende hand bieden. Bijvoorbeeld met het doen van boodschappen of het geven van emotionele steun.
- Stap 2 – ondersteuning zoeken via organisaties
-
Als ondersteuning van mensen in uw omgeving niet voldoende is, kunt u ook ondersteuning zoeken via organisaties. Zij bieden verschillende vormen van ondersteuning, zoals advies, informatie en praktische ondersteuning. Het kan gaan om ondersteuning bij het regelen van zorg, het vinden van geschikte voorzieningen of het delen van ervaringen met andere mantelzorgers.
Bekijk welke organisaties ondersteuning bieden bij mantelzorg.
- Stap 3 – ondersteuning vanuit de gemeente
-
Lukt het u niet om ondersteuning te vinden bij mensen die u kent of bij een organisatie? Of dreigt u overbelast te raken? Dan kan de gemeente u ondersteunen om uw taken als mantelzorger makkelijker te maken.
Maatschappelijk werk:
Heeft u bijvoorbeeld problemen waar u niet uitkomt of maakt u zich zorgen om iemand anders? Wilt u advies over hoe hiermee om te gaan? Onze maatschappelijke werkers ondersteunen, geven praktische hulp en helpen u om grip te krijgen op uw leven, zodat u weer zelf verder kunt.
Onafhankelijke cliëntondersteuning:
Heeft u hulp of ondersteuning nodig bijvoorbeeld bij het aanvragen van een voorziening? Of vindt u het prettig dat er iemand meegaat naar de gemeente of een andere instantie? Maak dan gebruik van de onafhankelijke cliëntondersteuning.
Tijdelijke hulp in het huishouden (HHT):
We kunnen u ook ondersteunen bij praktische zaken, zoals tijdelijke hulp in het huishouden (HHT).
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo):
Lukt het écht niet om uw problemen op te lossen? Dan kijkt de gemeente of ondersteuning via de Wmo, voor bijvoorbeeld logeeropvang, nodig is.
Heeft u ondersteuning bij mantelzorg nodig? Neem dan contact op via onderstaand formulier.
Vergoedingen
- op Zorgwijzer.nl(Verwijst naar een externe website) en Independer.nl(Verwijst naar een externe website) vindt u een overzicht van mantelzorgvergoedingen per zorgverzekeraar en soort verzekering
- thuiswonende kinderen die intensieve zorg nodig hebben kunnen dubbele kinderbijslag krijgen via de website van de Sociale Verzekeringsbank(Verwijst naar een externe website)
- als mantelzorger heeft u onder bepaalde voorwaarden recht op belastingteruggave
- u kunt als begeleider van een gehandicapte een gratis OV-begeleiderskaart aanvragen(Verwijst naar een externe website) bij Argonaut, zodat u gratis meereist
Mantelzorgwoning
Wilt u als mantelzorger dichterbij de persoon wonen waarvoor u zorgt? Dan is het mogelijk een mantelzorgwoning bij of aan uw huis te laten bouwen of plaatsen. Bekijk de mantelzorgwoning pagina voor meer informatie.
Contact
Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact op met de gemeente via:
(0229) 85 60 00(Verwijst naar een telefoonnummer) (optie 1) óf