Mantelzorg

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is onbetaalde, vrijwillige ondersteuning aan een naaste die ondersteuning nodig heeft vanwege ziekte, een beperking of ouderdom. Mantelzorgers ondersteunen bij dagelijkse taken zoals persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken of het bieden van emotionele steun.

Registreren als mantelzorger

Als gemeente proberen we een overzicht te hebben van de mantelzorgers die actief zijn in de gemeente Medemblik. Het is daarom mogelijk om u gratis en vrijwillig te registeren als mantelzorger. Woont u als mantelzorger in een andere gemeente maar zorgt u wel voor iemand uit de gemeente Medemblik? Dan kunt u zich ook registeren als mantelzorger.

Na registratie wordt u op de hoogte gesteld van bijvoorbeeld activiteiten en bijeenkomsten. Er wordt zorgvuldig omgegaan met uw persoonlijke gegevens.

Inloggen met DigiD Registreren als mantelzorger

Mantelzorgcompliment

Als mantelzorger levert u een belangrijke bijdrage aan de zorg voor een naaste. Wij waarderen deze inzet en laten dat jaarlijks blijken via het mantelzorgcompliment. U vraagt het mantelzorgcompliment aan in de gemeente waar degene voor wie u zorgt woont. 

Zorgvragers kunnen elk jaar één keer het Mantelzorgcompliment aanvragen. Per mantelzorger kan maximaal één mantelzorgcompliment worden gegeven.

Aanvraag mantelzorgcompliment (pdf, 148 KB)

Ondersteuning bij mantelzorg

De meeste mantelzorgers zorgen met liefde voor een ander, maar soms kan het uitdagend en overweldigend zijn. U kunt ondersteuning krijgen bij mantelzorg. Bijvoorbeeld hulp bij het huishouden.

Hoe kan ik als mantelzorger ondersteuning bij zorg krijgen?

Stap 1 – ondersteuning zoeken bij mensen die u kent

Als mantelzorger is het belangrijk om te weten dat u niet alleen staat. De eerste stap om ondersteuning te krijgen, is het kijken wat de mensen om u heen kunnen betekenen. Familieleden, vrienden, buren of andere bekenden kunnen vaak een helpende hand bieden. Bijvoorbeeld met het doen van boodschappen of het geven van emotionele steun.

Stap 2 – ondersteuning zoeken via organisaties

Als ondersteuning van mensen in uw omgeving niet voldoende is, kunt u ook ondersteuning zoeken via organisaties. Zij bieden verschillende vormen van ondersteuning, zoals advies, informatie en praktische ondersteuning. Het kan gaan om ondersteuning bij het regelen van zorg, het vinden van geschikte voorzieningen of het delen van ervaringen met andere mantelzorgers.

Bekijk welke organisaties ondersteuning bieden bij mantelzorg.

Stap 3 – ondersteuning vanuit de gemeente

Lukt het u niet om ondersteuning te vinden bij mensen die u kent of bij een organisatie? En dreigt u overbelast te raken? Dan kan de gemeente u ondersteunen om uw taken als mantelzorger makkelijker te maken. Wij kunnen u informatie geven over de ziekte van de persoon voor wie u zorgt en over de wet- en regelgeving voor mantelzorg. Ook kunnen wij u doorverwijzen naar andere organisaties voor extra ondersteuning. Daarnaast luisteren we naar uw verhaal en kunnen we ondersteunen bij praktische zaken, zoals tijdelijke hulp in het huishouden (HHT)

Heeft u ondersteuning bij mantelzorg nodig? Neem dan contact op via onderstaand formulier.

Contactformulier Sociaal Loket

Vergoedingen

Mantelzorgwoning

Wilt u als mantelzorger dichterbij de persoon wonen waarvoor u zorgt? Dan is het mogelijk een mantelzorgwoning bij of aan uw huis te laten bouwen of plaatsen. Bekijk de mantelzorgwoning pagina voor meer informatie.

Contact

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact op met de gemeente via:

(0229) 85 60 00 (optie 1) óf

medewerkerzorg@medemblik.nl