De Post in Midwoud: ontmoetingsplaats voor alle doelgroepen

Danny Molenaar (50) en zijn vrouw Monique Chattillon runnen samen Grand Café de Post in Midwoud. Ook zijn zij beheerder van bijbehorende sport- en cultuurzaal. Het is boven alles een sociaal trefpunt waar generaties naast en met elkaar sporten, eten, vieren en afscheid nemen. Van geboorte tot uitvaart, van sport tot avondje uit en alles daar tussenin. Een ontmoetingsplaats voor alle doelgroepen, leeftijden en portemonnees waar inclusiviteit heel gewoon is.

Met twee pubers in huis is er al volop reuring in huize Molenaar-Chattillon. Toch kan het hen niet druk genoeg. Danny, zelf een kind van horecaondernemers uit Oostwoud, kent het klappen van de zweep. Al vanaf zijn 16e werkt hij in de horeca waar hij zich opwerkte tot chefkok binnen de wereld van catering. Hij zette altijd hoog in om de beste kwaliteit te kunnen leveren. Zowel hij als Monique, die zelf uit Midwoud komt, kenden De Post uit hun jeugd. Toen het toenmalige café De Post in 2016 te koop kwam besloten zij de sprong te wagen. De sprong naar het runnen van niet alleen het café en na een rigoureuze verbouwing ook het restaurant, maar daarnaast ook de cultuurzaal en de sportzaal. Een allround horeca- en sportlocatie met een regiofunctie. Ga er maar aan staan.

Mix van emoties

“Deze locatie is uniek en betekent veel voor het dorp. Als de geëigende locatie voor huwelijksfeesten en voor optredens van al dan niet bekende bands, biedt het ruimte aan sporters, verenigingen, uit eters, barhangers en ja, ook aan mensen met verdriet. Na een uitvaart is er gelegenheid koffie te drinken of te lunchen en ook een hele afscheidsdienst met condoleance behoort tot de mogelijkheden. Het toneel in de bovenzaal heeft meer dan eens plaats geboden aan een overledene. Dat is heftig, maar juist het delen van zoiets kwetsbaars, maakt dat je dichtbij de mensen staat. De mix van emoties die hier de revue passeert is zo goed voor de sociale cohesie. En daar hoort iedereen bij.

Mix van mensen

Bij de dingen die we organiseren houden we de inclusiviteit scherp in de gaten. Iedereen mag zich welkom voelen. Daarbij leggen we graag bruggen voor mensen die in de volksmond ‘anders’ heten. Omdat ze afwijken van de norm. We brengen hen graag in verbinding met de ‘normale’ bezoekers. In de huidige tijd waarin veel aandacht bestaat voor de LHBTQ+ community moeten we ervoor waken dat we onszelf niet in een hokje stoppen. Juist het wegnemen van de angst voor verschillen creëert eenheid.

Dat uit zich bijvoorbeeld in de Miss Noord-Holland Dragqueen-show die we organiseerden. De after-party was vrij toegankelijk voor iedereen, ook voor degenen die niet zelf bij de show aanwezig waren. Het leidde tot een bijzondere kennismaking van een grote groep mensen die elkaar anders niet ontmoet zouden hebben, of zelfs afstand tot elkaar gehouden zouden hebben. Het werd een knalfeest.  Voldoende reden om het dit jaar op dezelfde manier te herhalen en erop in te zetten dat dit een jaarlijkse traditie wordt. Van daaruit zal acceptatie en begrip verder toenemen.

Veilige omgeving

Zo hebben wij ook grote diversiteit binnen ons team van medewerkers. We denken graag buiten kaders en leiden op met veel geduld. Ik volgde een “HARRIE-training” om bijvoorbeeld Wajong jongeren te kunnen begeleiden. Ook dat dove meisje en die jongen in een rolstoel. Het belangrijkste is een veilige omgeving. Voor zowel gasten als personeel. Ouderen de ruimte geven en grenzen stellen voor jongeren die daar nog wel eens overheen willen gaan. Vrijheid kun je alleen krijgen als je verantwoordelijkheid neemt. Daar staan wij voor. Dat moet ook wel want we bedienen veel doelgroepen tegelijk en er is hier altijd veel te doen.

Feest, sport, cultuur en catering

Naast het restaurant vieren jongeren hier het nachtleven. Op vrijdag en zaterdag zijn we tot 4 uur open. Door de week komt de biljartclub en is er ruimte voor andere verenigingen. Daarnaast zijn wij beheerders van de sportzaal en de cultuurzaal. We houden het schoon en netjes, houden de agenda bij voor de Stichting Sport & Cultuur en werken samen met de vrijwilligers van de stichting. Als onbezoldigde beheerders zijn wij zelf feitelijk de grootste vrijwilligers.

Een activiteit die sterk in belang toeneemt is de catering op locatie. Zo kunnen jubilarissen hun feest ook thuis vieren met de catering van De Post.

Vip-dek

Een aantal keer per jaar wordt de sporthal omgetoverd tot de grootste feestzaal van de regio. Bands uit het hele land spelen graag bij ons. Bands die optreden richten zich primair op de jongeren. Maar wat is het als oudere geweldig om die jongeren op hun manier te zien genieten. Daarom toveren wij de bovenzaal bij zo’n optreden om tot “VIP-ROOM”, wat een beter woord is dan “Ouderen-Balkon”. Hier kunnen de ouderen vanaf het balkon band en publiek in actie zien zonder dat zij zelf in de drukte moeten staan. Ook hier geldt weer: mixen van groepen!

Uit en thuis

Wat ons drijft? Dat is het belang van sociale cohesie en echte verbinding tussen mensen. Dat doen we door gasten, wie dan ook, het gevoel te geven dat ze uit zijn, maar zich daarbij helemaal thuis kunnen voelen. Daar waar je volledig jezelf kunt zijn. Daarvoor hoef je niet naar de grote stad. In Midwoud is De Post er voor iedereen.

Daarbij is de support vanuit de hele regio cruciaal. Kijk om je heen: de horeca in de ons omringende dorpen is al verdwenen. Als dat ook ons raakt dan blijft er niets anders over dan dat men wel naar de grote stad zal moeten. Het hoofd boven water houden is moeilijk. Zeker nu wij bijvoorbeeld nog € 60.000,-- aan ‘Covid-belasting’ moeten terug betalen. Een tachtig-urige werkweek is voor ons geen uitzondering. En noodzakelijk om die bijzondere belevingsfactor vast te houden. Maar ook voor ons geldt de regel: Het gaat niet om de prijs, maar om de waarde. En wij weten vanuit alle reacties dat de waarde die wij bieden enorm hoog is. Daar zijn wij trots op.”

cafedepostmidwoud.nl(Verwijst naar een externe website)