Jeugdwet
Wat is de Jeugdwet?
De Jeugdwet is een landelijke wet. De Jeugdwet is er voor jeugdigen en hun ouders die ondersteuning nodig hebben bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen.
De wet gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid en eigen kracht van jeugdigen, ouders en hun sociale netwerk. Het is belangrijk dat zij de regie blijven houden over hun leven. En dat ze samen met hun eigen omgeving en professionele hulpverleners naar oplossingen zoeken.
Jeugdhulp is bedoeld voor jeugdigen tot de leeftijd van 18 jaar. Is er na 18 jaar nog ondersteuning nodig? Vanaf die leeftijd kan er vaak ondersteuning geboden worden vanuit een andere wet. In sommige gevallen is verlengde jeugdhulp mogelijk. Dit is een uitzondering. De gemeente beslist dit.
Hoe bepaalt de gemeente welke ondersteuning nodig is?
- Stap 1
-
Het college stelt vast wat de hulpvraag van de jeugdige of zijn/haar ouder is.
- Stap 2
-
Het college stelt vast of er sprake is van opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen.
- Stap 3
-
Het college bepaalt welke ondersteuning (aard en omvang) nodig is voor de jeugdige om gezond en veilig op te groeien, zelfstandig te worden, voldoende zelfredzaam te zijn en mee te doen in de samenleving. Hierbij houdt het college rekening met de leeftijd en het ontwikkelingsniveau.
- Stap 4
-
Er wordt onderzocht in hoeverre de ouder(s) en het sociale netwerk zelf genoeg kunnen doen om te helpen en te ondersteunen. Dit wordt eigen kracht genoemd.
- Stap 5
-
Alleen als de eigen kracht niet genoeg is, zorgt het college voor ondersteuning in de vorm van jeugdhulp.